Eğitim Programları

Derecenin Düzeyi
Lisans

Öğretim Dili
Bölümümüzün öğretim dili Türkçe olup, asıl branş dili Gürcüce, bölümümüzde yabancı dil olarak İngilizce de zorunlu ders olarak öğretilmektedir.

Öğrenim/ Çalışma Şekli
Gündüz / Tam Zamanlı

Bölüme Kabul Şartları
Lisans programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Gürcü dili ve Edebiyatı bölümü’ne LYS puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Gürcü dili ve Edebiyatı bölümü’ne yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.

Ölçme ve Değerlendirme
Gürcü dili ve Edebiyatı bölümünde lisans düzeyinde yürütülen kayıt, eğitim ve öğretim ve sınavlarda uygulanacak usul ve esaslar Ardahan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde belirlenmiştir. Akademik takvime göre, Güz ve Bahar dönemlerinde 1’er ara sınav ve 1’er final sınav yapılmaktadır. Sınavların tarihleri, öğretim yılının başında Üniversitenin yayımladığı akademik takvime uygun olarak belirlenmektedir.

Mezuniyet Koşulları
Gürcü Dili ve Edebiyatı Programında mevcut olan 8 yarıyıllık (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmektir. Bu konuda ayrıntılı bilgiler için Ardahan Üniversitesi Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’ne bakılabilir.

Yurtiçi ve Uluslararası İşbirliği
ARÜ Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümünün Ahıska Devlet Üniversitesi (Gürcistan), Tiflis Devlet Üniversitesi ve Kutayisi Devlet Üniversitesi (Gürcistan) Erasmus Öğrenci Değişim Programı çerçevesinde anlaşmaları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra bölümümüz Kartveloji (Gürcü Dili ve Gürcistan bilimi) Bölümleri ile gerekse Gürcü Dili ve Edebiyatı öğretiminin verildiği Türkiye’deki belli başlı üniversiteler ile de temas ve işbirliği halindedir.

Mezunların İstihdam Profilleri
Gürcü Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan öğrencilerimiz;
Programdan mezun olacak öğrenciler; üniversitelerde akademik çalışma yapmak üzere araştırma görevliliği sınavlarına katılabilecek, Dışişleri Bakanlığı, TİKA ve ASAM gibi birtakım stratejik araştırma merkezlerine bağlı bürolarda görev almaları düşünülmektedir. Bu görevi/ görevleri layıkıyla yerine getirebilecek donanımda mezun olacak öğrencilere uygulanan programların başarısı; bölüm ve dekanlık düzeyinde yapılacak toplantılarla da değerlendirilecektir. Ardahan Üniversitesinin Gürcistan’ın komşusu olması bölgedeki öğrenci ve öğretim elemanı değişim programlarında önemli bir avantajdır. Bölgedeki enerji, ulaşım, gümrük ve diğer ekonomik faaliyetlerde çalıştırılacak eleman istihdamına altyapı hazırlayacaktır.

Üst Derece Programlara Geçiş
Üniversitemizde Gürcü Dili ve Edebiyatı anabilim dalında Yüksek Lisans programı henüz verilmemektedir. Ancak altyapı hazır olduğunda ilerleyen zamanlarda yüksek lisans programının açılması da muhtemeldir. Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun olan öğrencilerimiz kabul koşullarını sağladıkları takdirde yurt içinde veya yurtdışında istedikleri bir üniversitede Gürcü Dili ve Edebiyatı alanında yüksek lisans düzeyinde eğitim alabilirler.

Sunulan Olanaklar
Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü alanında uzman, tecrübeli akademisyenleriyle öğrenciye eğitim veren bir bölümdür. Bölüm bünyesinde Gürcü Dili ve Edebiyatı, Gürcü dilinin öğretimi, Gürcü edebiyatı, karşılaştırmalı edebiyat gibi alanında bilimsel yeterliliklerini Gürcistan ve Türkiye’de ispatlamış öğretim elemanları görev yapmaktadır.

Program Etkinlikleri

Öğrenci değişim programları
Bölümümüz öğrenciler, Mevlana, Farabi ve Erasmus kapsamında yurtiçi ve yurtdışı üniversitelerle öğrenci değişimi programıyla; ayrıca üniversitemizle işbirliği bulunan Gürcistan’daki Ahıska Devlet Üniversitesi, Tiflis Devlet Üniversitesi ve Kutaisi Devlet Üniversitesi gibi üniversitelerde bir yarıyıl/yıl olarak değişim programıyla eğitim-öğretime gönderilmektedir.

Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Programı ders tanımlarına ulaşmak için tıklayınız.
Gürcü Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans müsredatına ulaşmak için tıklayınız.